10 Temmuz 2013 Çarşamba

Dershane Gerekli Mi?


Dershane Gerekli Mi, Dershaneye gidilmeli mi
Yeni seneye hazırlanıyorsun, sen dahil birçok arkadaşının aklında bu soru dolaşmakta arada bir de kafana tıklatmakta: 'napıcaz dershane olayını' :)

Dershanenin farkını ve gerekli olup olmamasını en iyi şekilde mezun öğrenciler görebilir. Çünkü 12'de dershaneye gitmeden, mezunken giderek sınava girmişsindir. 

Haydi başlayalım, şimdi, benim fark ettiğim en önemli etken 'irade' Dershanenin en büyük katkısı ise 'irade etkisi'dir. Biraz daha açayım, iraden kuvvetliyse, dershaneye gitmeden kendini düzene sokabileceksen; yatış kalkış saatin aşağı yukarı belli olacaksa, programına çoğunlukla uyabiliyorsan dershaneye gerek kalmıyor bence. Ama 'o kadar iradem yok' diyorsan dershanenin bu açıdan katkısını görmen muhtemel.
'hiç iradem yok' diyorsan da senin biraz çabalaman lazım dershane bunu sağlayamaz, sen sağlayacaksın ;)
İş sende bitiyor ben git veya gitme diyemem :)

Dershanenin başka katkısı yok mu?
Elbette var. Aklına önce dershane kaynakları geliyor, ama bunların çoğunu kayıt olursan -para ödeyerek- alacaksın, kayıt olmadan da alabilirsin ayrıca. 
Bir de 'sürü psikolojisi' var. Hani bizi at gibi yarıştırıyorlar mantığı :D Ben öyle demiyorum tabi sana kıymetlisin gözümde bak ne yazılar yazıyorum sana :) Neyse, diğer arkadaşlarını çalışıyor gördükçe senin de çalışasın gelir işte böyle bir fayda görebilirsin. Bu yukarıda anlattığım irade meselesinin ta kendisi, kendini kontrol edebiliyorsan buna gerek yok. Bir de! Bu durumun tersini de görebilirsin dershanede; Ya kimse dersi takmaz, ya da arkadaşların öyle bir insandır ki, insanlıklarından şüphe duyarsın; çalıştığı zaman sınıfta bağıra çağıra 'çalışmadım la' der, 'sınavım kötü' deyip moral ararsan onlarda, o der ki 'akşamki maç fenaydı.' işte bu arkadaş tipi, malesef benim de bunlardan bolca vardı, seni dershaneden soğutur. Bunları hesaba katmalısın.



Sen gitmiş miydin, nasıldı?
Şu son paragrafta yazdığım şeyler aslında anlatıyor durumumu. Mecburen 'düşünce yapımızın' uyuşmadığı hocalardan ders almak zorunda kaldım dershanede. Bu tür soğutan arkadaşlar yüzünden de 7-8 aylık dershaneye sınavlara 1 ay kala hiç gitmedim.

Peki, hangi dershaneye gideyim?
Dershane seçerken dikkat etmen gereken bazı şeyler var;
*Dershanelerin çoğunun bir eğitim dışı düşüncesi de var(ki hiç hoşnut olmadığım bir şeydir) Yani yanlış dershaneye gidersen sınıfta yetişkin bir birey olarak senin savunduğun düşüncelerin tersini çok rahat bir şekilde istedikleri kadar söyleyebilirler. Sen hangisi kafana uyuyorsa ona git, aksi taktirde bu gibi şeylerden çok rahatsız olabilirsin.
* Hocaların sayısına, kalitesine, alabileceğin ders sayısına ve birebir sayısına bak. 12'de gittiğim dershane bir sene sonra haftada yalnızca 3 birebir veriyordu. (La zaten derslerin 5i sayısal, üç tane neyime yetecek di mi?) Ama bunu düşünmez onlar, parasına bakar bazıları. Dikkat! :)



Umarım faydalı olacak bir dershaneye gidersin veya hiç gitmezsin, ama mutlu olursun sonuçta

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder