31 Temmuz 2013 Çarşamba

Ders Notu 01 - Fotosentez ve Kemosentez

Biyoloji ders notu fotosentez kemosentez sinaviyerim
Söz verdiğim gibi ders notlarımı paylaşmaya başladım :)

Bu ders notunun özelliği, 2 senede birçok kaynaktan defalarca çalıştığım Fotosentez - Kemosentez konusunu bir türlü ama bir türlü yapamıyordum. Bu notları hazırladıktan sonra çözdüğüm ilk testlerde 48 soruda 48 net yaptım :)
Sana tavsiyem, önce bir konu anlatım kitabından bitir, sonra bu notlara göz at.
Fotosentez - Kemosentez Notlarım:



Fotosentez Kemosentez ders notu

Fotosentez Kemosentez ders notu

Fotosentez Kemosentez ders notu

Fotosentez Kemosentez ders notu


Resimler FEM'den alıntıdır.

30 Temmuz 2013 Salı

Türkçe Nasıl Çalışılır?

Renkli kitaplar, kitap
Türkçe'ye çalışmak zevkli midir? Yapabiliyorsan evet! Bir hocam şunu sormuştu bize; "Yapabildiğiniz dersi mi seversiniz, sevdiğiniz dersi mi yapabilirsiniz?" Bu, civciv yumurta olayına benzese de cevabı iki tane 'evet'tir. Peki ne demek bu?
Sevdiğin ders ile seve seve ilgileneceğin için o dersi rahatlıkla öğrenebilirsin.
Yapabildiğin dersi de başlarda pek sevmeyebilirsin, ama yaptıkça sevmeye başlarsın.




Peki, konumuz Türkçe. Türkçe nasıl çalışılır?
İlk yöntemi şu değerli günlerini çalışmakla harcayanlara anlatacağım, sen de bunların içindesindir umarım :) 

1 Tane konu anlatımlı kitap, 1-2 tane de cep kitabı bir de defter(not defteri de olabilir) alacaksın. Konunun ilk parçasını konu anlatımlı kitaptan bitireceksin. Bunları defterine kısaca not edeceksin. Sonra o parçayı cep kitaplarından da bitirip eksik kalan kısımları da tamamlamış olacaksın. Sonra bunları da defterine özet şeklinde not edeceksin. Konunun diğer parçalarını da böyle bitirdikten sonra konu testleri + 100 soru da sen çözeceksin. Dershane hocamın bana tavsiye ettiği, benim de uyguladığım bir yöntemdir.
Bir avantajı da, bir konuyu unutmaya yakın olduğunda, bir konunun bir kısmını hatırlayamadığında birçok kaynak taramak yerine açacaksın defterini tak diye bulacaksın.
Türkçe nasıl çalışılır?

Sonraki zamanlarda ise biraz soru + çokça deneme ile Türkçe'ni düzeltip zirvelere taşıman mümkün.
Önemli olan hiçbir noktayı atlamaman. Hiçbir soruyu, çözümünü öğrenmeden bırakmaman.

Peki böyle çalıştığımda ne kadar yükselebilirim?
Sınavda 4Y yaptığıma bakmayın, en zor sınavlarda bile bu çalışmayla 40 neti bulduğum olmuştu.

İkinci yöntem ise, yukarıda anlattığımdan 'not defteri'nin çıkarılmış halidir. Yani konuyu 1-2 yerden çalışıp üstüne soru çözmek, ileriki zamanlarda da soru + çokça deneme ile işi halletmek.


Paragraf Soruları'nda napalım?
Türkçe uzun Paragraf sorusu sbs
8. Sınıf SBS Sorusu

Bu apayrı bir konu, birdahaki Türkçe incelememde sadece paragraf sorularını ele alacağım.
Okuduğun için teşekkürler. İyi çalışmalar :)

29 Temmuz 2013 Pazartesi

Akıl Haritası Oluşturalım

Zihin Haritası nasıl oluşturulur
İlk Bölüm : Akıl Haritaları Nedir? 
Bir önceki yazıyı okumak için yukarıya tıkla.

Solda bir akıl haritası görüyorsun. Üstüne tıklayıp bir incele, insan böyle hazırladığı bir şeyi unutur mu! :)



Bir Akıl Haritası Yaratmak
(Malzemeler: Kocaman bir kağıt, mümkünse A3, rengarenk kalemler)

Malzemelerinizi topladınız, yol gösterici ipuçlarını okudunuz ve şimdi bir Akıl Haritası'nın bir sayfa üzerinde bir araya getirilmiş düşüncelerden daha fazla bir anlamı olduğu konusunda bir fikriniz var. Öyleyse başlayalım:



1. Önce ana hedefinize, arzunuza ya da öngörünüze odaklanın. Neyi amaçladığınız ya da neyi çözmek istediğiniz konusunda net olun. (Temel hedefimiz, konunun ismi olmalı. Yani; Hücre Bölünmeleri'ne odaklanalım mesela.)

2.Önünüzdeki sayfayı yanlamasına çevirin(manzara resimlerindeki gibi). Böylece dar ebatlarla kısıtlanmadan kendinizi ifade edebileceksiniz.

3. Boş sayfanın ortasına sizin amacınızı simgeleyen bir resim çizin. Çiziminizin iyi olup olmadığını umursamayın, amacınız için bu hiçbir şey fark ettirmez.
Akıl Haritanızın başlangıç noktası olarak bir resim çizmeniz hayal gücünüzü harekete geçirir.
Mind map


4. Daha etkili vurgu için renkleri kullanın. Haritanın bütününde en az üç renk kullanmaya ve kendi renk-kodlama sisteminizi yaratmaya çalışın. Renkler hiyerarşik ya da tematik biçimde ya da belli noktalara vurgu yapmak için kullanılabilir.

5. Şimdi merkez resimden ışınlar gibi bir dizi kalın çizgi çıkarın. Bunlar Akıl Haritanızın önde gelen unsurları ve bir ağacın en güçlü, ana dalları gibi düşüncelerinizi "taşıyacaklar". Bu ilk dalları merkezi resme sıkıca bağlamanız önemli çünkü beyin, dolayısıyla hafıza, çağrışımlar kurarak çalışır.

6. Düzden çok eğimli çizgiler kullanmaya çalışın çünkü onlar gözleriniz için daha ilginç, beyniniz için daha kolay hatırlanırlar.

7. Her bir dalın üzerine ana başlık ile ilintilendireceğiniz tek bir Anahtar Sözcük yazın. Bunlar sizin şu ürden kavramlarla ilintili Ana Fikirlerinizi oluşturur. Durum  Duygular  Gerçekler  Seçenekler
Satır başına tek bir sözcük kullanmanın ybir yandan çağrışımın beyninizde daha çarpıcı olarak saklanmasına yardımcı olurken bir yandan da incelemekte olduğunuz konunun tam özünü tanımlamayı sağladığını unutmayın. İfadeler ve cümleler, yaratılmak istenen etkiyi hafifletir ve aklınızı karıştırır.

8. Akıl Haritanıza birkaç tane de boş dal ekleyin. Beyniniz bir zaman onlara da bir şey yazmak isteyebilir.

9. Daha sonra, Çağrışmış ve İkincil Düşüncelerin'iz için ikinci ve üçüncü düzey dallar yaratın. İkinci düzey dallar ana dallara, üçüncü düzet dallar ikincilere bağlanır. Bu işlem sürecinde çağrışım her şeydir.
ağaç dalları

Şurayı da inceleyebilirsin :)
Alıntıladığım Kaynak: Tony Buzan - Akıl Haritaları . Daha fazlası için almanız gereken bir kitap.
Sonraki yazı "Akıl Haritası oluştururken nelerden kaçınmak gerekir?"
İyi çalışmalar

28 Temmuz 2013 Pazar

12.Sınıf vs Mezun

12. sınıflar ile Mezunlar sınav konusunda birçok kez karşı karşıya gelirler.


Dershane ortamını ele alalım. 12.Sınıftaysan hocadan duyduğun: Mezunlar fena çalışıyor.
Mezunsan hocadan duyduğun: 12. Sınıflar fena çalışıyor.
Gülünç ama aynen böyle :)

12. Sınıfta okuyorsan kendi sınıfındakileri geçtikten sonra mezunlar ile seve seve yarışacaksın.
12. Sınıfın bir mezunu geçmesi ise mezun için moral bozucudur.

12. Sınıftayken gittiğim dershanede bir 11.sınıf, TMleri geçmişti deneme sınavında, sınavdan sonra öğrencileri geçtim hocalar bile sen sınavlara girme dedi :D O yüzden 11deyken böyle şeyler yapmana gerek yok :) 12. sınıftayken mezunları geçme çaban olsun ama.

Bu kadar rakip göstermiş olsam da bu durumun tam tersi de var. Yani [Rekabet] yerine [Paylaşım]'ı seçmek.
Diğerlerini bırakalım ister 12 ol ister mezun, birbirinizle ve arkadaşlarınızla o paylaşım ağını kurmaya çalışın. İşte o zaman ikiniz de kazançlı çıkarsınız. Hocaların dürtüklemesiyle elbette dozunda rekabet ve dershanede derece çaban olacak ama en onun kadar değerli olan şey de karşılıklı yardımlaşmaktır.
Böyle bir ortamı dershanende bulamazsan Whatsapp'ta bulabilirsin.

Bugünlük bu kadar, yarın "Akıl Haritası Oluşturalım "

27 Temmuz 2013 Cumartesi

Aylık Planda İnce Noktalar

günlük haftalık aylık program
Aylık plan yapmasını biliyorsundur. Soldaki gibi bir tablo oluşturuyorsun. Sadece sağ kısmı çizsen yeter, yatay çizgilere gerek yok.
Sonra her hafta ne yapacağını genel olarak yazıyorsun. "Türkçe'de ilk 5 konuyu bitir." gibi.

Bu yazıda bahsedeceğim asıl kısım YGS - LYS Dengesini ayarlamak ki bu en önemli yazılardan olacak.

Sınava giren 10 öğrenciden 9unun düştüğü hatadır YGS'ye kadar YGS çalışmak. Böyle yapılmasının birkaç nedeni var hemen söyleyeyim; YGS'ye daha önce gireceksin, YGS'nin konu sayısı daha fazla.
Kabataslak baktığımızda da, şuan ısınma aşamasındasın diye kabul ediyorum(değilse de ha gayret!).  Eylül'de çalışma kıvamını yakaladın desek YGS'ye 7 ay, LYS'ye 2,5 ay çalışmış oluyorsun bu mantıktan. Hem YGS'nin konu sayısı fazla olsa bile LYS'nin konuları daha uzun ve daha derin(Level 2 :)). O yüzden bu yapılan kesinlikle bir hatadır.

Peki nasıl yapayım? diyeceksin şimdi. Şöyle yap;


»Eylül - Ekim - Kasım - Aralık - Ocak aylarında YGS konularının tamamını ve LYS'nin en önemli konularını(Öyle seç ki LYS'nin %50si bu konular olsun) bitir. Sana tam 5 ay süre. Hedefine ulaşman için.
Önemli Edit: YGS Konularında fazla oyalanma. 5a ayın 1,5a'sı YGS 3,5a'sı LYS olsun. 
»Şubat - Mart aylarında da, ki bu tam 1,5 aylık bir süre, %90 YGS odaklı çalışacaksın. Yani arada bir tekrar testleri çözeceksin, ama onun dışında tam kapasite YGS yükleneceksin.
*Şöyle bir gerçek var araya sıkıştırayım; LYS çalışırken YGS de çalışmış olursun. YGS çalışırken de LYS'ye temel oluşturursun. O yüzden o 5 aylık sürede hem YGS hem LYS'de olan konuların önce YGS kısmını sonra LYS kısmını bitir. İkisini de bitirmelisin çünkü iki sınavın soru tipleri de farklı.
»Nisan-Mayıs-Haziran ayları ise tam bir şenlik. Geri kalan LYS konularını rahatça bitirip sürekli soru çözeceksin olay budur :)
*Sayısaldan girecekler için not düşeyim diğer alandakiler de kritik yapıp kendilerine uyarlasınlar: "LYS'ye konu çalışarak hazırlanır" sözü tamamen bir saçmalık! İlk sene buna güvenmiştim LYS'de bir adım ilerleyemedim. Çok da pişman olmuştum soru çözmeyip konu çalıştığıma. Aman ha!
Bugünlük bu kadar :)

26 Temmuz 2013 Cuma

Mezuna Kalmanın İyi ve Kötü Yanları

yol ayrımı anlamlı resim
Mezuna kalıp kalmamak konusunda karar verme zamanların geldi. Ya şuan kesin mezuna kaldın, ki bu demek ki yazdığın hiçbir yer tutmadı, ya da kazandın ama kayıt yaptırma konusunda kararsızsın.

Mezuna kalmak ile ilgili birçok yazı yazmayı düşünüyorum, kalmayı düşünenler ve kararsız olanlar; yanınızdayım. :)

Bu yazıda bir mezunun avantajlı ve dezavantajlı olduğu konuları yazacağım.

Önce kötüyü söyle, Mezuna kalmanın Kötü Yanları Neler? 
  • Ailen Seni Başarısız Biri olarak görür(mü?): Mezuna kalma durumun varsa etrafındakileri daha bir can kulağıyla dinler, söylediklerine daha bir  takılırsın. Çevrendeki insanların kimi gitsin kimi kalsın bir sene daha der.
  • Arkadaşların Seni Başarısız biri olarak görür: Aynı sınıfta okuduğum bir arkadaşım 300 bin sıradan bir yere girmiş, ben 49 binden bir yere girmedim diye bana düşük zekalı muamelesi yapmıştı(Hehehe :D). Ben de gülüp geçmiştim seninle seneye görüşürüz diye. Çünkü ben mezuna kalma kararı alırken her şeyi göze almıştım ve kendime güveniyordum.
  • Sen kendini başarısız biri olarak görürsün: Ben OKS'de istediği yeri kazanamamış, ilk girdiği YGS'de berbat, LYS sınavlarında da bir o kadar berbat bir sonuç almış biriyim diyordum kendime. (Şuraya dikkat, 49 bini asla küçük gördüğüm yok, çok iyi de bir yer, sadece benim hedefim daha yukarıda olduğu için daha aşağıları biraz aşağı görmemdi yaptığım, sana da tavsiye ederim.)
  • Girdiğin ilk YGS sınavından da başarısız olursan 'gerçekten boşuna 6 ay hazırlanmışım, gerçekten boşuna mezun kalıp 1 senemi yemişim' deme ihtimalinin olması.
  • Resmiyette, İŞSİZ olarak gözükürsün ki en vurucu madde de budur bence. Bankalar sana kart vermez. Öğrenci indirimlerinden 'asla' yararlanamazsın çünkü resmiyette sen bir İŞSİZsin. 
  • Kendini tanıtırken, bir yerde yaşın, eğitimin sorulduğunda 'İlk sene yapamadım, tekrar hazırlanıyorum' der ve 'Hmm...' tepkisini alırsın.
  • Dershaneye, gidersen eğer, herkese kendini 'mezun' olarak tanıtmak zorundasındır, 12lere bile.
  • Kendinden bir yaş küçük insanlarla yarışmak zorunda kalırsın. Bu kötü bir yan olmayabilir ama olabilir de.
  • Resmiyette, artık ailene bağlı değilsindir. Sağlık hakkın yoktur, sigorta yaptırman gerekir.
  • Resmiyette, öğretmen çocuğu bile olsan öğretmenevinde tam ücret alınır.

İyi yanlara geçmeden, çok kötüymüş la mezun durumu? 
Evet, belki yukarıdakileri okuyunca şaşırdın ama hepsi tamamen gerçek. Sen, evet ben mezuna kalacağım deyip noktayı koymayı düşünüyordun belki ama bütün bunları düşünmeden yapmışsın demek. Mezuna kalmanın avantajları da var, ama bunlar senin mezuna kalınca her şey güllük gülistanlık düşünceni bertaraf ediyor ki sonuç olarak bunlar gerçekler :)

Mezuna Kalmanın İyi yanları nedir peki?
'Kötü' yanları varsa bir o kadar da iyi yanı var. İsteğim, ikisini de gör, kararını sen ver.
  • En başta, Okul artık bitmiştir. O haftanın 5 günü saatlerini çalan seni yoran sıkıcı şey artık yoktur hayatında. Evet böyle diyorum çünkü gittiği liseyi beğenen kişi henüz görmedim, genellemede beğeneni de vardır ama azınlıktır.
  • Boş vaktin yani çalışma vaktin artar. Okulun senden aldığı vakitleri çalışarak doldurma şansın doğar.
  • Yazılılara hazırlık derdi olmaz, vaktini çalmaz. Okulu ilgilendiren iyi yanlar bu 3 maddedir .
  • Tamamen sınava odaklanırsın. Arkadaşlarını kendin seçersin. Seviyene göre arkadaşların olur. 
  • Önünde 'sınava hazırlık'tan başka yapacak bir şey yoktur.
  • Senin için güneş yeniden doğar! Geçen sene yaptıklarını yapmazsın artık. Ve Bu sana özel olarak verilmiş bir kendini kanıtlama savaşının en büyüğü ve en güçlüsüdür.
  • Gerçekten kendine güveniyorsan. Bu seneki sonuçtan daha iyisini yapabileceğine inanıyorsan mezun olarak hazırlanmak senin için çok kıymetlidir.
Evet, gördüğün gibi genel olarak okulun bitmesi çevresinde dolanıyor mezun olmanın iyi yanları. Ben mezuna kalırken 'sadece İstanbul'da okumak değil, İstanbul'da iyi bir üniversitede okumak istiyorum.' demiştim. Yani İstanbul'da İyi bir üniversite fikri çok sevdiğim çok istediğim İstanbul fikrine baskın geldi ve tekrar hazırlandım. Etrafımda, en yakınlarımdan bana 'Bir yere giriver bu sene, mezuna kalırsın YGS'ye girersin bir aksilik olur gidiverir bir senen.' dedikçe ben kendime olan güvenimle onlara karşı durdum fikir olarak. Sanki doğruyu bir ben biliyordum da onlar yanılıyormuşçasına kararlıydım tekrar hazırlanmaya. YGS'den sonra gördüm ki herkes bana benden daha çok güveniyor :)) Öyle ki, 1.5 senedir İTÜ fikrine alıştıramadığım ailem YGS'den sonra benim kazanışıma kesin gözüyle baktılar. YGS YGS diyorum da, YGS'den sonra LYS'ye hazırlanmak zor oldu çünkü YGS'ye fazla ağırlık vermiştim. Hepsini göz önünde tutarak sana aylık plan yapmayı anlatacağım yarın :)

Mezuna kalmak yazı serisi devam edecek ^^
Devamı; 12. Sınıf vs MezunMezunlar için Dershane Seçimi daha fazlasına blogda Mezun diye aratarak ulaşabilirsin.
İyi düşünmeler, İyi çalışmalar :)

Klasik Kitap Okumanın Faydası

Suç ve Ceza Kapak Resmi İletişim Yayınları
Öncelikle şuanki sınav durumlarına bir göz atalım:
  • Türkçe sınavları artık uzadıkça uzuyor, paragraf anlamı da derinleşiyor.
  • Türkçe'de yorum ağırlıklı sorular artıyor.
  • YGS'nin genelinde paragrafa yönelme var. Biyoloji sorusundan Matematik sorusuna kadar her yerde paragraf sorularını görebiliyoruz.

Sence Kitap Okumanın Faydası Nedir?
Sınav açısından, yorum sorularını kolayca anlamanı ve yorumlamanı ve sınavı daha çabuk bitirmeni sağlar.


Klasik Kitap Okumanın Faydası nedir?
Klasik kitaplarda her cümle, her kelime normaline göre daha fazla anlam derinliğine sahiptir. Yani senin piyasada gördüğün kitaplar sana pek bir şey katmaz. Örnek vereyim: Açlık Oyunları. Tamam okunabilir bir kitap(evet okudum ^^) ama okuduktan sonra 'sınav açısından' 'sorular açısından' pek bir değişiklik göremezsin. Ama öbür türlü çok daha rahat yorumlarsın soruları.


Klasik kitap zor kitap demek mi yani?
Hayır, asla. Belki biraz daha düşündürücü olabilir ama klasik kitap okumanın çok ayrı bir zevki vardır ve asla sıkıcı değillerdir. Bu konuda önyargın olmasın.

Peki paragraf sorusu mu klasik kitap mı?
Bu işte en can alıcı soru. İkisi de senin sorularda işine yarayacak ama hangisi daha fazla? Burada ayrım okulların açılmasını takip eden bir süre ve sonrası. Hemen açayım, şu zamanlardan ve okulların açılmasına kadarki sürede klasik kitap okumak sana çok daha şey katar. Önce kelimeyi öğrenirsin, sonra yorumu sonra da hızlanırsın diye düşünebilirsin. O süreden sonra ise bol paragraf sorusu senin işine daha çok yarayacaktır.

Başlangıç için: Diriliş, Beyaz Geceler, Denemeler, Suç ve Ceza, Yeraltından Notlar
Soruların olursa sorabilirsin ;)

25 Temmuz 2013 Perşembe

Yeni nesil not tutma: Akıl Haritaları Nedir?

Mind Map, Akıl haritası
Not tutmanı zevkli hale getirip birçok bilgiyi, bazen bütün konuyu, tek bir kağıtta toplayıp aklında kolayca tutmanı sağlayan o tekniğe Akıl Haritaları denir :)

Daha önce duymuş olabilirsin. Ben sana sınavıyerim usulü bir rehber hazırlıyorum. 'Nasıl Akıl Haritası Oluşturulur'a bakacağız. Önce bir bakalım neye yarıyormuş bu akıl haritası?


Akıl Haritası neye yarar?
Yazılılara Hazırlıkta:Anlatılacak bir ders konusunu Akıl Haritası formunda hazırlamak, tüm konuyu (ya da konudan notları bile) sözcük sözcük, satır satır yazmaktan çok daha hızlı ve etkin sonuç verir.

Sınavlara Hazırlıkta: Akıl Haritaları özellikle de sınavlara hazırlanmakta da gerçekten apayrı bir çalışma desteği olarak kullanılabilirler. Bir sınavın gerçek amacı öğrencinin söz konusu başlıktaki bilgisi ve kavrayışını sınamak ise, Akıl Haritaları öğrencinin tüm bildiklerini - ve tam bilmesi gerekenleri- tek bir görsel başvuru kaynağı şeklinde toparlanmasını sağlar. Derse bu yaklaşımla çalışmak, öğrenciye aynı zamanda "saklayabildiği" bilgilerle yarattığı Akıl Haritası ile bilgi elinin altındayken kurduğu orijinal Akıl Haritası'nı kıyaslayarak ne durumda olduğunu, eksiklerini görme ve kendi kendini sınama olanağı verir.


Eski tip not tutmanın dezavantajı?


Hafızada kalıcılığı olmayan kelimeler de kayıt edilerek zaman kaybedilir.
Bu sözcükler sonradan tekrar tekrar okunarak gene zaman kaybedilir.
Öne çıkarılmayan Anahtar Sözcükler aranırken zaman kaybedilir.
Araya giren mesafeler Anahtar Sözcükler arası bağlantıyı zayıflatır.

Uzun soluklu bir yazı olacağı için yazıyı böldüm. En kısa zamanda başlıyoruz Akıl Haritaları yapmaya.
Merak edenler için not: Evet ben de kullandım akıl haritalarını. Hem yazılıda hem sınavda. Hatta onları bile paylaşabilirim ileride.

Sonraki Yazı: Akıl Haritası Oluşturalım
Alıntıladığım Kaynak: Akıl Haritaları - Tony Buzan 

İyi çalışmalar :)

24 Temmuz 2013 Çarşamba

Hesaplaşma Defteri Kısım 1 - İçini Dök

Hesaplaşma Defteri Sınav Rehberliği
Hesaplaşma defteri senin yıl içinde dertleşebileceğin bir defter olacak.

 » Hesaplaşma Defteri ne?
Böyle yazınca ismi biraz korkunç gibi geliyor. Yok öyle bir şey :). Şu ki; boş bir defter. Bunu konu yazarak veya soru çözerek değil de aklındakileri yazarak dolduracaksın. Aynı zamanda program da yapabilirsin bunda.

 » Nasıl yani aklımdakiler?
Sıkıntıya düşüp içindekiler biriktiğinde bunu birilerine anlatabilirsin. Ya da pratik olarak bu deftere yazabilirsin ki 'şuan için' sana bunu öneririm. Aklına ne takılırsa buna yazacaksın. Açıklayıcı olması için aşağıda benim yazdıklarımdan bir parça göreceksin.

 » Sen kullanmış mıydın?
Evet, 2 senedir kullanıyorum ben de.


Benim defterimden kesitler:
 Açar açmaz Nasıl Program Yapılır? yazımda bahsettiğim planlamayı yaptığımı görüyorum. Konuları yazıp, ne kadar vakit alacaklarını, konuların ne kadarını bildiğimi yazmışım.

"Önümde var 11 hafta(YGS sonrası olsa gerek) Bir an önce konu bitireceğim. Sonra full soru abanacağım. Şu 15-20 gün en önemli konular bitecek. Sonra basit ve bildik konular kalacak geriye. Amacım 5 haftada konuları tamamen bitirip biraz da soru bankasından ilerlemek."

Bak güzel bir şey buldum. Deftere yazdıklarımı tablo yaptım sana:
İyi çalışmalar şimdiden :)



23 Temmuz 2013 Salı

Moral ve Motivasyon Veren Sözler - Kısım 2

Hız
İlk konuyu şurada bulabilirsin.

Sınav süresince arada bir veya sık sık düşüşler yaşayıp sıkıntıya gireceksin doğal olarak. İşte bu zamanlarda motive edici bir şeyler bulman gerekir yakınlarında. İşte sana benim kullandığım, duvara yapıştırdığım diğer sözler:

  • Yapamayacağın şeylerin yapabileceğin şeyleri engellemesine izin verme.  (John Wooden)
  • Önemli olan uzaklık değil, ilk adımı atabilmektir. (Madame Deffand)
  • Büyük adamların ulaştığı ve koruduğu yükseklik, ani bir sıçrayışla elde edilmiş değildir. Onlar, diğerleri uyurken geceleri azimle yukarı tırmanmaya çalışıyorlardı. (Longfellow)
  • İstemek 'istiyorum' demek değil, 'harekete geçmek'tir (A. Maurrois)
  • Eğer gelecek hakkında düşünmezseniz, hiçbir zaman geleceğiniz olmaz (Henry Ford)
  • Erişmek istediği hedefi olmayanlar çalışmaktan zevk almazlar (Emile Raux)
  • Kişi kendini bir şeye adadığında tanrı da harekete geçer. (C. Alta)
  • Adım adım küçük başarılar dizisi yaratabilirsiniz, her yolculuk ilk adımla başlar. Ama gideceğimiz yere ulaşmak için ikinci, üçüncü ve gerekli tüm adımları atmak zorundayız. (Daniel Willman)
Üçüncü yazıya buraya tıklayarak ulaşabilirsin.

    22 Temmuz 2013 Pazartesi

    Kıskanç Arkadaş Modu On!

    Kıskanç Arkadaş
    Ben şöyleyimdir, ben böyleyimdir demekten hoşlanmam. Şimdi bunu anlatırken hoşlanıyormuş gibi gözükebilirim sana, yok öyle bir şey. Baştan anlaşalım :)

    Merak edeni, soranı vardı. Düz lisede okurken gittiğim dershanede 'sınıf belirleme sınavı' denen şeyde ilk sınıfa girmeyi başarmıştım 12. sınıfta. Sınıfta on üç kişi vardı, tek Düz liseli ben, on iki tane Anadolu Öğretmen Liseli'nin arasında ders görüyordum. Hocalar da şaşırıyordu tabi bu ne arıyor gibisine. Ancak ikinci sınavda biraz düşük yaptım diye(15. olmuştum) bir hoca beni alt sınıfa almaya kalktı. İnat ettim 'bana bunu demeyecektin, bu hale düştüm mü ben' diye[hedefim yüksekti :)] bir sonraki sınavda 2. oldum. Bir şeye kızıp da çalışmanın keyfi ayrı oluyor. Dene derim.

    Her neyse, anlatmak istediğim şu, o sınıfta okurken gördüklerim ve öğrendiklerim; Kendimden yukarıda gördüğüm kişiler aslında o kadar da yüksekte değilmiş, kendinden düşük bir öğrenci ile yanyana durmak o kişide değişik haller yaratabiliyormuş.


    Hemen açayım; Benim gözümde AÖL'ler (Benim gördüklerimi diyorum ha, diğer AÖL'ler alınmasın sakın =)) benim giremediğim, puanımın yetmediği lise olduğu için 'çok iyi öğrenci' profilindeydi. Yanlarında durunca anladım ki onlar da herhangi başka öğrenci gibi. (Aynı şekilde fen liseliler de öyle. Aslında hepimiz aynıyız. Farkımız çalışmak, diyebilirim.)

    Diğer mesele de, daha önemli olanı, bir arkadaşımı sınavda geçtiğimde hiçbir şey olmamış gibi, sınava girmemişim de ismim oraya yazılmamış gibi davranması inanın beni üzüyordu. Biraz daha yakın arkadaş olunca bu daha da üzücü oluyordu. 'Bak bak 2 net az yapsam şu beni geçiyormuş, şuna bak matematiği nasıl yapmış' bunları bana derken hiç benim sonucumla ilgilenmiyordu. İşte AOL'lerde ve Fen Liseli'lerde gördüğüm tek ve en büyük hata. (Yine diğer AÖL ve Fen öğrencilerini tenzih ediyorum ^^)

    Son yıllarda artan ama yakında nesli tükenecek olan bu 'arkadaş' tipi, yakındakilerde zehir etkisi yaratabiliyor. Şöyle bir şey duyarsın: "Aslı bir haftada 7 kitap bitirmiş."  Bunu duyduğun an: Ula, 7 kitap. Her birinde 1500 soru olsa. Kaç yapar la. Yuh! Her gün 1500 soru çözmüş. Uff be. Bana bak ben napıyorum. 100, 200. Bittim ben ya. Of! ~ tanıdık geliyor mu?
    2 güne kalmaz kendisinden şöyle bir açıklama çıkar; Nerden uydurdunuz ben bir ayda demiştim. Hem hiç çalışmıyorum ki ben(Günde 7 defa tekrarlanan cümle) ~ İşte seni okuldan/dershaneden soğutan-soğutabilecek olan arkadaş profili. Özenle uzak dur derim. Uzak duramıyorsan da mantıklı düşünüp bu dediklerinin hepsinin yalan yanlış olduğuna kendini inandır derim. Sen kendini ondan uzak tuttukça, sınavlar gelip geçtikçe o da kendi kendini tüketecektir.

    Yazar notu: Bu arkadaş profilinin tam tersi olan 'paylaşımcı' profil, okuduğum kadarıyla Z kuşağının özelliği imiş. Yakında nesli tükenecek demem ondandır. Ben de sene içerisinde böyle 'paylaşımcı' arkadaşlar ile tanışıp o hale geldiğim için şanslıyım. Ki aynı amaçla da sana yardımcı olmaya çalışıyorum :) Biraz uzun oldu bugün.
    İyi çalışmalar bakalım.

    20 Temmuz 2013 Cumartesi

    Öğrenirken Yaratıcılığını Arttır! - Kısım 3

    Tied Rope, Bağlı İp, Düğümlü ip, düğümlenmiş ip, ip
    Kısım 1 
    Kısım 2
    Geldik Kısım 3'e.

    ...
    Üstünden bir hafta hatta bir ay geçmesine rağmen aynı şeyleri rahatlıkla yapabilirsiniz. Hem de daha hızlı olarak.
    Çünkü bağlama tekniği ile yapacağınız kodlamalar görsel öğrenmeyi temel almaktadır. Kelimelerle yaptığınız bir ezber çalışmasını birkaç hafta sonra hatırlayamaz hale gelirken; görüntülerle yaptığını bir çalışma gün geçtikçe daha da güçlenir. Taşlar yerine oturdukça daha hızlı hatırlar ve aktarırsınız.




    Bağlama Tekniğinin Temel İlkeleri
    1) Abartın ve sıradışı olun.
    "Bezelye kadar elma"
    "Bisiklete binen filler"
    "Pembe etek giyen aslan"
    Bunun tam tersi, mantıklı olarak yapacağınız bir bağlama (ot yiyen filler) sol beyne ağırlık verdiğinden bunu hatırlamanız zor olacaktır.
    2) Hayal edin: Bağlamayı zihninizde canlandırın. Ne kadar canlı, tuhaf ve komik hayaller kurarsanız o kadar kalıcı olacaktır.
    3) Görüntüleri renklendirin: Kurduğunuz hayal ne kadar renkli ve parlak olursa o kadar etkili olacaktır. Sadece canlı renkleri kullanmak bile hafızanızı %50 oranında güçlendirir.
    4) Görüntüleri hareketlendirin: Canlandırmanız sabit bir fotoğraf gibi değil, akıp giden film gibi olmalıdır. Cisimlere ve olaylara hareket kazandırın.
    5) Üç boyutlu görün: Nesneleri, kişileri ve olayları üç boyutlu olarak hayal edin.
    6) Dönüşümler kullanın: "Elma sularının akarken elmasa dönüşmesi"
    7) Zıtlıklar kullanın: "Beş metre çapında kaşıkla, bezelye büyüklüğünde elma yemek" gibi.
    8) Hikayenin bir yanına kendinizi dahil edin: "Gübreleri alıp bankaya götürüyorsunuz..."
    9) Cansız varlıklara canlılık kazandırın: "Bastonun sütlacı yalaması"
    10) Bağlamanın kopuk olmamasına özen gösterin: Kelimeler arası geçişlerde kopukluk olmamalı, kelimeler rastgele değil sıralı bir şekilde bağlanarak bütünsellik oluşturulmalıdır.

    Bu kısımdan sonra yazar, hafızanızı güçlü bir şekilde geliştirmek için 21 güne ayırdığı her gün artan sayıda kelime verip bizden bağlama tekniğine alışmamızı istiyor. Şahsen ben yapmıştım. Ne faydası oldu dersen, kolayca kullanabilmek oldu. Yani (ilk seferde göreceksin) zorlanarak bağlama oluşturma yerine kolayca bağlayabilmemi sağladı. En ufağından, markete falan giderken genelde liste götürmüyorum yanımda. Veya liste götürdüm, 'şunu da alacaktım, yazmamışım' dediğim şeyi rahatlıkla aklımda tutabiliyorum.
     Müthiş bir hafıza patlaması sağlayacak mı bu 21 gün dersen hayır, ancak ve ancak senin bu teknikte pratiğini, hızını arttıracak. Günde 10 dk ile değer derim.
    Bugünlük bu kadar. Soruların varsa sorabilirsin


    Öğrenirken Yaratıcılığını Arttır! - Kısım 2

    Bağlanmış ip, bağlı ip, düğümlenmiş ip
    Kısım-1'den sonra devam ediyoruz. (Okumadıysanız 1'i okumanızı şiddetle tavsiye ederim.)


    Şimdi başta vermiş olduğumuz 40 kelimeyi tekrar ele alalım. Bu kelimeleri aynı sırada aklımızda tutabilmek için farklı bir yol izleyelim:

    Otobüs durağında bekleyen bir heykel dergi okuyor. Derken hızla yağmur yağmaya başlayınca yerinden kalkıyor ve yerdeki kapıyı açıp içine atlıyor.Aşağıda devasa büyüklükte bir saatin üzerine düşüyor.
    Saat tik tak sesleri eşliğinde hüngür hüngür ağlıyor ve elindeki mendili az ilerideki gübre yığınının üstüne fırlatıyor.
    İğrenç koku burnunuza dolarken gübreleri alıp, bankaya götürüyorsunuz. Kasayı açtığınızda orada bir düğün yapılmakta olduğunu görüyorsunuz. Öyle bir hapşırıyorsunuz ki ağzınızdan çıkanlar yandaki mobilyanın alnına yapışıyor.


    Mobilya, elinde çapı beş metre olan kaşıkla bezelye büyüklüğünde ekşi bir elma yiyor. Elmanın suları yanaklarından akarken elmasa dönüşüyor. Elmaslar "şıkır şıkır" sesler çıkararak bir kamyona doluyor. Kamyon, duvarları halı ile kaplı bir mağaraya gidiyor. Mağaranın tam ortasında mısır tarlası var. Mısırlar başlarını yastığa koymuş uyuyor ve bir taraftan da horluyor.
    Ampul gözlü böcekler tarlada yangın çıkarıyorlar. Korkan filler bisiklete binerek kaçıyor. Tren istasyonuna vardıklarında ilk trene biniyorlar. Trende köpekbalığına rastlıyorlar.
    Köpekbalığı sırtına krem sürülmesini istiyor. Pembe fırfırlı etek giymiş olan aslan ona yardım ediyor ve elleri yapış yapış oluyor. 
    Aslan durakta iniyor ve mutlulukla ağacın gövdesine kelepçelediği evine gidiyor. Evin camları sütlaçtan, sütlaç her yana akıyor. Bir baston geliyor ve bol şekerli sütlacı yalamaya başlıyor. Bastonun çok yemesinden rahatsız olan midesi onu terk ediyor ve meyhaneye gidiyor. Meyhanede bir duble şehriye çorbası içiyor. Ağzı yanıyor ve etrafa dikenli kaktüsler püskürtüyor.

    Bu hikayeyi zihninizde canlandırın. Sonra tekrar başa dönün ve hatırladıklarınızı yazın. Ne oldu? O kadar da zor değilmiş, değil mi?


    Devamı bugün yazacağım 3'üncü kısımda.
    Devamı:

    19 Temmuz 2013 Cuma

    Öğrenirken Yaratıcılığını Arttır! - Kısım 1

    Bağlanmış Halat, bağlı halat
    Bugün sana 'Süper Hafıza 5000 Kırmızı Kitap'ta  gördüğüm Bağlama Tekniği'nden bahsedeceğim. Hem güzel bir teknik öğreneceksiniz hem de kitabı size tanıtmış olacağım.

    Bağlama Tekniği
    Aşağıda verilmiş olan 40 kelimeyi beş dakika içerisinde aklınızda tutmaya çalışın.
    Test sonunda sizden beklenen, belirlenen süre sonrasında kelimeleri aynı sırada baştan sona ve sondan başa sayabiliyor olmanızdır.
    OTOBÜS                                 YASTIK
    HEYKEL                                  AMPUL
    DERGİ                                    BÖCEK
    YAĞMUR                                 YANGIN
    KAPI                                       FİL
    SAAT                                     BİSİKLET
    MENDİL                                  TREN
    GÜBRE                                    KÖPEKBALIĞI
    BANKA                                    KREM
    KASA                                      ETEK
    DÜĞÜN                                   ASLAN
    HAPŞIRIK                                AĞAÇ
    MOBİLYA                                 KELEPÇE
    KAŞIK                                      EV
    ELMA                                      SÜTLAÇ
    ELMAS                                    BASTON
    KAMYON                                  MİDE
    HALI                                       MEYHANE
    MAĞARA                                 ŞEHRİYE
    MISIR                                      KAKTÜS


    'Süre dolduktan sonra bir kağıda aynı sırayla yazınız. '

    Eğer bu sürede 40 kelimeyi aklınızda tutmayı başaramadıysanız üzülmeyin, şu anda bu kitabı okumanızın nedeni bunu yapabilmeyi öğrenmek. Sayfaları okumaya devam edin, kim bilir belki de size bunu öğretecek bir teknikle karşılaşırsınız! [:))]

    'O kısımdan tekniğe geçişe kadarki yerde yazarlar bize ilginç-saçma şeyleri aklımızda tutabilirken monoton-düz şeyleri aklımızda tutamadığımızı söylemekte.'..

    Öğreneceğin bu tekniği; yazılılarda birçok kilit kelimeyi aklında tutarak komple parçayı ezberleyebilir, sıralama yapın sorularında hepsini sırasıyla yazabilirsin(örneğin; kronolojik sıra), sınavlarda konu çalışırken her konunun kilit kelimelerini aklında tutabilir, iki kelimeyi birbirine bağlayarak onu unutmaz hale gelebilirsin.(Bakterilerin çeperi vardır.Bakteri+Çeper) Onun dışında, alışveriş listelerini kafanda tutabilirsin kağıda yazmadan :)
    En önemlisi ise, bu teknikle 140 kelimeyi bile sırasıyla sayabilirsin. Benim de uyguladığım, yaratıcılığı arttıran bir tekniktir. 

    10 Temmuz 2013 Çarşamba

    Dershane Gerekli Mi?


    Dershane Gerekli Mi, Dershaneye gidilmeli mi
    Yeni seneye hazırlanıyorsun, sen dahil birçok arkadaşının aklında bu soru dolaşmakta arada bir de kafana tıklatmakta: 'napıcaz dershane olayını' :)

    Dershanenin farkını ve gerekli olup olmamasını en iyi şekilde mezun öğrenciler görebilir. Çünkü 12'de dershaneye gitmeden, mezunken giderek sınava girmişsindir. 

    Haydi başlayalım, şimdi, benim fark ettiğim en önemli etken 'irade' Dershanenin en büyük katkısı ise 'irade etkisi'dir. Biraz daha açayım, iraden kuvvetliyse, dershaneye gitmeden kendini düzene sokabileceksen; yatış kalkış saatin aşağı yukarı belli olacaksa, programına çoğunlukla uyabiliyorsan dershaneye gerek kalmıyor bence. Ama 'o kadar iradem yok' diyorsan dershanenin bu açıdan katkısını görmen muhtemel.
    'hiç iradem yok' diyorsan da senin biraz çabalaman lazım dershane bunu sağlayamaz, sen sağlayacaksın ;)
    İş sende bitiyor ben git veya gitme diyemem :)

    Dershanenin başka katkısı yok mu?
    Elbette var. Aklına önce dershane kaynakları geliyor, ama bunların çoğunu kayıt olursan -para ödeyerek- alacaksın, kayıt olmadan da alabilirsin ayrıca. 
    Bir de 'sürü psikolojisi' var. Hani bizi at gibi yarıştırıyorlar mantığı :D Ben öyle demiyorum tabi sana kıymetlisin gözümde bak ne yazılar yazıyorum sana :) Neyse, diğer arkadaşlarını çalışıyor gördükçe senin de çalışasın gelir işte böyle bir fayda görebilirsin. Bu yukarıda anlattığım irade meselesinin ta kendisi, kendini kontrol edebiliyorsan buna gerek yok. Bir de! Bu durumun tersini de görebilirsin dershanede; Ya kimse dersi takmaz, ya da arkadaşların öyle bir insandır ki, insanlıklarından şüphe duyarsın; çalıştığı zaman sınıfta bağıra çağıra 'çalışmadım la' der, 'sınavım kötü' deyip moral ararsan onlarda, o der ki 'akşamki maç fenaydı.' işte bu arkadaş tipi, malesef benim de bunlardan bolca vardı, seni dershaneden soğutur. Bunları hesaba katmalısın.



    Sen gitmiş miydin, nasıldı?
    Şu son paragrafta yazdığım şeyler aslında anlatıyor durumumu. Mecburen 'düşünce yapımızın' uyuşmadığı hocalardan ders almak zorunda kaldım dershanede. Bu tür soğutan arkadaşlar yüzünden de 7-8 aylık dershaneye sınavlara 1 ay kala hiç gitmedim.

    Peki, hangi dershaneye gideyim?
    Dershane seçerken dikkat etmen gereken bazı şeyler var;
    *Dershanelerin çoğunun bir eğitim dışı düşüncesi de var(ki hiç hoşnut olmadığım bir şeydir) Yani yanlış dershaneye gidersen sınıfta yetişkin bir birey olarak senin savunduğun düşüncelerin tersini çok rahat bir şekilde istedikleri kadar söyleyebilirler. Sen hangisi kafana uyuyorsa ona git, aksi taktirde bu gibi şeylerden çok rahatsız olabilirsin.
    * Hocaların sayısına, kalitesine, alabileceğin ders sayısına ve birebir sayısına bak. 12'de gittiğim dershane bir sene sonra haftada yalnızca 3 birebir veriyordu. (La zaten derslerin 5i sayısal, üç tane neyime yetecek di mi?) Ama bunu düşünmez onlar, parasına bakar bazıları. Dikkat! :)



    Umarım faydalı olacak bir dershaneye gidersin veya hiç gitmezsin, ama mutlu olursun sonuçta

    9 Temmuz 2013 Salı

    Duvarımızda ne olsun ki Motive etsin?

    Konu özetlerinin duvara yapıştırılması
    Duvarına yapıştırabileceğin sözlerden şurada bahsetmiştim.
    Şimdi de alternatif şeylere, kendim de yaptım, bakalım.

    Motive eden sözlerden başka olması gereken şey 'Hayalindeki şehrin resmi' olmalı. Bu İstanbul olabilir, İzmir veya Ankara da olabilir, bunlar olabileceği gibi Londra, Paris, Amsterdam, Viyana gibi artık neresi hayalinde varsa oranın resimlerini bulup yapıştırman seni gayet güzel motive edecektir.

    Benim kullandığım resimler şurada. Şuan tükenmiş gözükse de biraz bekleyebilir veya mail atabilirsin ' bunu bize getirin!' diye :) 

    Bunun dışında, Mantar pano alabilirsin (6-8 lira civarı) ona küçük küçük notlar asabilirsin.

    Özetlerini yapıştırabilirsin.



    Ne olmamalı? Poster vesaire gibi şeyler olmamalı. Kafanı dağıtır. Aklındaki üniversitenin resimleriyse tam aksine seni hedefine daha çok odaklandırır.

    7 Temmuz 2013 Pazar

    Whatsapp Hakkında Tavsiyeler

    Whatsapp Logo
    Soru-cevap şeklinde gidelim.

    Whatsapp kısaca nedir?
    Sınav öğrencisi için Whatsapp; arkadaşlarına soru sorabileceğin, onların sorusunu çözebileceğin, beraber soru grubu oluşturabileceğin bir telefon programıdır.

    Whatsapp'ın farkı nedir?
    Şimdi diyelim ki elinde 10 soru var. Dershaneye gitmiyorsun ya da gidiyorsun da o gün gidesin yok. Elinde sıpsıcak soruların var. Soğumadan sorman gerekiyor. Pratik olarak iki yol var önünde: 1- Bilgisayardan sormak 2-Telefondan sormak. Bilgisayardan sormak için; Soruyu Tarat > Düzelt > Konu aç (foruma). Yaklaşık süre: 15 dakika. Yani 10 soruyu sadece sorması 15 dakika alır. Telefondan sormak için; Sorunun fotoğrafını çek > Yükle. (15 saniye). Süre farkı programın faydasını anlatmak için yeterli sanırım :)

    Telefonuma uygun mu/nereden indireyim?
    Buradan bakıp indirebilirsin.

    Bilmeyenler için kısaca tanıtım yaptım. Şimdi tavsiyelere geçiyorum.


    YGS Öncesi 2 Gruba gir: Hangi alandan olursan ol, YGS öncesi bir Sözel bir Sayısal grubuna gir. Böylece hem diğer alanın sorularını öğrenmiş olacaksın hem de o alanda sorularını sorduğun arkadaşların daha bilgili olacak. (Bir sayısalcı sözel sorusuna 'bilmiyorum ya' diyebilirken bir sözelcinin bunu deme ihtimali pek yoktur :))
    Küçük grupları tercih et: Kimisinde görüyorum, adamlar 30 kişilik grup açıyor. Herkes bir mesaj atınca ilk 20 mesaj yukarıda kalıyor. Attığın soruların çözülmeme ihtimali malesef çok artıyor. O yüzden ben hep küçük gruplar kurdum, küçük gruplara girdim. Küçük derken; Maksimum 8 kişilik idi.
    Seviyene göre gruba gir:Seviyene göre gruba girmen sana daha faydalı. Diyelim ki 360 puan yapıyorsun. 350-400 puan yapan arkadaşlar arasında kendini daha iyi geliştirirsin.
    Sakın bunu yapma: Sakın muhabbet edilen gruplara girme. Grubunda da sohbet muhabbet eden gırgır kişiler olmasın. Bunu sıfırlamak doğru ve faydalı değil ama grubun amacı 'soru çözmek'ti bunu unutma. Yüksek öncelik soru çözmekte olsun. Muhabbet değil amaç. Aman! ;)

    Hepsi tamam da Gruba nasıl gireceğim, Grubuma nereden öğrenci bulurum?
    İstediğin seviyede istediğin kadar kendin gibi sınav öğrencisi bulabilirsin. Google'a sorabilirsin mesela. Ama benim bildiğim iki tanesini seninle paylaşayım: Donanım Haber YGS/LYS - Forumtr YGS/LYS. Buralarda şansını deneyebilirsin. Eminim ben bulacağına :)
    * Bu arada bu iki siteye takipleri için teşekkür ederim.
    Yarınki Konu: Kıskanç Arkadaş Modu On!

    Kitap Tavsiyesi

    Yazılı kitaplar ve kalem
    Hemen daha şimdiden kitap önerisi isteyenler oldu. Onları tebrik ederim. :)
    Şöyle ki, yeni basım kitaplar Ağustos sonuna doğru çıkıyor. Müfredat değişikliği gibi bir durum henüz duymuş değilim, yanlışsam düzeltin.
    O yüzden benim kullandığım ve şimdi buraya yazacağım kitapların fayda oranının düşeceğini sanmıyorum.
    *Baştan diyeyim bazı yayınlar itici, bazıları çekici gelecek. Yayının sorularından, imasından ve düşüncelerinden hoşlanmayabilirsin haklı olarak. Şuan için önemli olan 'yayının soruları' sana çekici geliyorsa o kitabı al. Kitap tavsiyesi aldığında gidip kitapları satın almadan önce, bir eline alıp incele. Aynı şeyi bu yazdıklarımda da yap. Kendin de incele.


    KİTAP TAVSİYELERİ
    » YGS Kitapları
    Türkçe - Konu anlatımı olarak fem simetri, final cep kitabı. Soru bankası olarak pek bir şey almana gerek yok. zor bir deneme yapsan sürekli olarak, yeterli. Konunun altında yazacağım.
    Matematik - Matematikte de konu anlatımlı olarak simetri'nin mat1 seti ve sb. fem mat1 konu ö. soru b.
    Geometri - bunda da simetri kullandım.
    Fizik - Konu anlatımlı olarak simetri kullandım. Bu kitabı iyi incele, başkasını da alabilirsin.
    Kimya - Simetri kullandım. ve fem soru bankası
    Biyoloji - Simetri Kullandım. Soru bankası olarak da yine femin soru bankası

    **Fizikte genel değil de mesela '11. sınıf konularımda sorun var' diyorsan Coşku kitaplarına bakmanı öneririm.
    ** Geometrim 0 diyorsan, Zambak'ın kolay geometri soru bankası var. Ben ondan başlamıştım. Diğer derslerin de başka yayınların çıkardığı "sıfır" setleri var. 0'ım dediğin derslerde onlardan başlarsan iyi olabilir.

    » LYS Kitapları
     Matematik: Konu anlatım simetri ve Karekök Soru Bankası bunu hedefin yüksek ise bitirmeye çalış.
    Geometri: Konu anlatım simetri ve Karekök Soru Bankası. Ekstra olarak Uğur'un Geometri ve Analitik Geometri Soru Bankası kitabı var. Onu da alabilirsin iyiydi soruları. Öncelik Karekök'te olsun.
    Fizik: Konu anlatım simetri,  Palme Soru Bankası ve Fem soru bankası
    Kimya: Konu anlatım simetri, Palme Soru Bankası ve Fem soru bankası
    Biyoloji: Konu anlatım bunda da simetri, Palme Soru Bankası(özellikle tavsiye ederim) ve fem soru bankası.

    **Sayısal olduğum için, ki görmüşsündür sosyal netlerim sonuç sayfasında kara leke olarak duruyor. Hele o felsefe :D (16 doğru 16 yanlış ^^) Eşit ağırlık ve Sözel konusunda zamanı gelince iyi derece yapmış arkadaşlarımın önerilerini paylaşacağım. Aranızda da kritik yapabilirsiniz tabi ;)

    6 Temmuz 2013 Cumartesi

    Motive Edici Bomba Videolar!

    Sınav boyu onlarca kez dinlediğim, ne zaman yere düşsem ayağa kalkmamda en büyük etkisi olan videoları paylaşacağım seninle.
    Bir videoyu üst üste izlersen etkisini pek göremezsin o yüzden arasında 1, 2, 3 veya 4 haftalık zamanlar olmalı.

    1.Motivasyon Videosu(10/10)


    2. Motivasyon Videosu (10/10)
     


    3. Motivasyon Videosu (10/10)


    4.Motivasyon Videosu(8/10)

















    5.Motivasyon Videosu(8/10)

    Telefonunu 'Sınav Telefonu'na Dönüştür!

    Whatsapp Nasıl Kullanılır Grup kurma

    Hepimizin bir telefonu vardır, özellikle bu çağda. Ama öğrenci olarak çoğumuz telefonu 'sınav' amaçlı kullanmıyor. Bunlardan bazısı sınav amaçlı kullansa bile eğlenme yönü ağır basarken, hiçbiri bunun faydasını bilmiyor :)

    Şimdi anlatacaklarım, kendim de kullandığım Android sistemli telefonlar için;
    *Diğer telefonlarda da benzer özellikler vardır, veya bu bahsettiklerim diğer telefonlar için de geçerli olabilir.

    1-WhatsApp
    Eğitim forumlardan 'kendi seviyenize göre' istediğini kadar kişi bulabileceğiniz bir program. Bu kişilere anında soru gönderebilir, onların sorusunu çözebilir ve sınav hakkında konuşabilirsin.
    Grup kurarken veya bir gruba girerken dikkat etmen gereken şey 'az kişili' olmasıdır. Şuan vakit varken istersen 8 kişilik istersen 30 kişilik gruba gir, hatta ikisine de gir, demek istediğimi o zaman anlayacaksın :)

    2-Duvar Kağıdı
    Duvar kağıdın bir oyunun, sanatçının veya birinin resimleri olmamalı. İstediğin, hedefin olan, hayalindeki Üniversite veya Şehir olabilir. Ben bilgisayarda da telefonda da İstanbul resimlerini kullandım.

    3-İnternet Tarayıcısı
    Telefonda vakti alan en çok şey internettir kuşkusuz. Buna harcadığın vakti azaltmak için 2 tarayıcı kullanmalısın.Bu konuda yapman gereken bu. (ayrıntı)

    4-Programlar
    Google Play'de veya Apple Store'de birçok eğitim programı bulunuyor. Telefonuna bunlardan yüklersen amacına hizmet etmiş olursun :)

    5-Math Workout(Android için kullanıyordum, diğer telefonlar için var mı bilmiyorum)
    Matematik işlemlerinde hızlanmak için, boş vakitlerinde, otobüste seyahat ederken veya oturmuş beklerken matematikte 4 işlem hızını arttırabilecek en iyi uygulamalardan. İlk zamanlar 20 tane -hard- işlemi 1 dakikada çözerken sonradan iyice hızlanmıştım.Rekorum 32 saniyeydi diye hatırlıyorum. Sınava hazırlanıp da, programı bileni kullananı daha önce görmüş değilim. Altın değerinde ;)


    Sen de yaptıklarını paylaşabilirsin

    5 Temmuz 2013 Cuma

    Moral ve Motivasyon Veren Sözler - 1


    motivasyon sözleri
    Birçok kaynağı tarayıp bunları seçmiştim. Hepsini kağıda yazıp duvara astım ;)
    • Çalışmak bizi şu üç beladan kurtarır; can sıkıntısı, kötü alışkanlıklar ve yoksulluk. (Voltaire)
    • Her disiplinli çalışmanın birden çok ürünü vardır
    • Dehanın %1'i ilham, %99'u terdir.(Edison)
    • Ekmeğini terine batırıp yiyeceksin!
    • Bilginin efendisi olmak için çalışmanın kölesi olmak gerekir (Balzac)
    • Okyanusu, suya bakarak aşamazsınız.
    • Akıl, kavradığı ve inandığı her şeyi başarabilir.(Napolyon)
    • Zafer, zafer benimdir diyebilenindir. (Mustafa Kemal Atatürk)
    • Kader bir şans oyunu değil, seçim sorunudur. Beklenecek değil elde edilecek bir şeydir.(William Jennings Bryan)
    • Yaşamda hedeflenecek iki şey vardır, birincisi isteğini elde etmek, ikincisi ondan hoşlanmaktır.(Logan P. Smith)
    • Başarı, parmaklar arasında kayan ince kum gibidir. Onu tutmak isteyen gece gündüz çabalar.(Stuart Sherman) 

    İkinci konuya buradan ulaşabilirsin

      3 Beyaz: Bilgisayar - Telefon - Televizyon!

      Üç beyaz Telefon Televizyon Bilgisayar

      Ne dertliyiz değil mi. Halbuki görünürde pek bir şey yok ama sorunlar gözünde büyüyor gibi. Özellikle şu öğrenci dilindeki 3 beyazdan dertliysen. Bilgisayar, Telefon, Televizyon. 3 beyaz olmadıysa TeleTabi diyelim? Bu da olmadı galiba he? :) 3 beyazda kalalım en iyisi ^^


      Bazılarımızda bu 'alışkanlık' çok daha fazladır. O kişilerden biri de bendim. Kendimi tutamadığımı görüp bilgisayarı aileme teslim etmiştim. Aradan biraz zaman geçince dedim ki 'Şimdi verin, 2 saat sonra geri vericem, o iki saatte sınav çalışmam lazım'  << Söylenen ve Yapılan >> Oturur oturmaz bir tane eğitim sitesi açılır. 30 saniye dolmadan 'of' deyip çıkılır Youtube falan girilir. Varsa oyun oynanır. 6 saat geçtikten sonra duvar saatine bakılır. Kısa olan 3'ü gösteriyorsa 'of ulan ne yaptım ben' denilip yatılır. Arada çok kızılmışsa kendine tokat da atılabilir tabi :))

      Bu bilgisayar versiyonuydu. Şimdi telefon versiyonuna bakalım:

      Telefon sürekli elimizin altında olduğu için 'izin almak' gibi bir durum pek söz konusu değildir. Yapılmak istenen şudur: bi 3 dakika arkadaşlarla konuşmak. Yapılan ise; Facebook'dan girip Youtube'den çıkmak ... Daha neler neler yapılır. O 3 dakika olur 3 saat. Yatış vakti gelmiştir ve yatılır.

      Tanıdık geliyor mu biraz? :) 
      Çözümden bahsedeyim: Bilgisayarda bahsettiğim durumda iseniz mutlaka 'sınav sonuna kadar geri almamak şartıyla' teslim etmelisiniz en yakınınıza. Telefonda da yeni bir program kurmak. Eskisi dururken.
      Dur onu biraz daha açayım.

      Ben internette çok takılıyordum, kullandığım telefonun kendi 'internet' programıydı ve silinemiyordu. Opera yükledim. Hem kendi programını hem de Opera'yı kullanıyordum. Ama neden? Opera ile sadece 'eğitim ve sınav' ile ilgili olan şeylere bakıyordum. Başka bir şey bakacaksam internetten, hemen onu kapatıp diğerini açıyordum. Bu alışkanlık başta biraz da olsa zor oldu tabi , sonradan alışınca da, Opera'yı diğer programdan çok daha çok kullandığımı görünce diğerini kullanmamaya başladım. Anlatmak istediğim buydu :)



      »Hiç Dinlenmeyecek miyiz?

      İşte burada dur. Elbette dinleneceksin. Ama yaklaşık sınırı olmalı bunun. Mesela cumartesi 5 saat istediğin bir şeyi yap. Mümkünse de alışkanlık oluşturmasın diye farklı farklı şeyler yap. Ama o vakti doya doya harca. Dışına da taşma hiç. Yapacak şey olarak, bilgisayarın yoksa telefondan da film izleyebilirsin örneğin. Bunun dışında da örnekler mevcut tabi. O sana kalmış.
      Mesela Karikatür okuyabilirsin :)



      Sorularını sorabilirsin :)

      4 Temmuz 2013 Perşembe

      Tercih Hakkında Kaynak Siteler

      top10 top ten
      2014 Tercih Siteleri
      Tercih hakkında internetten birçok bilgi edilebileceğimizi biliyoruz. İşte birkaç tanesi;

      1) Tercih.tv
      ÖSYM'nin yayınladığı Tablo'larda rahat rahat arama yapıp istediğimiz sıralamalara ulaşmak pek kolay değil. Mesela Diş Hekimliği sıralamalarına bakacağız, tablodaki her üniversiteyi tek tek seçip puanlarına bakmamız gerekiyor. Oysa bunu daha kullanışlı hale getiren siteler var. Tercih.tv de onlardan biri.
      Üstelik buradan şu 3 üniversite hakkında değişik bilgiler edinebilirsin(üzerine tıkla); ODTÜ KKTC, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi.

      Siteye Gitmek için tıkla

      2) TercihRobotu.com.tr
      Bu sitede güncel sıralamalara bakabileceğin gibi meslekler ve üniversiteler hakkında bilgiler de edinebilirsin.
      Tercih Robotu için tıkla
      Üniversiteler için tıkla
      Meslekler için tıkla 


      3) Dogrutercih.com
      ÖSYM'nin tablolarını inceleyebileceğin bir site daha. Özel dosyalarına bir bak derim;
      Hukuk Kontenjanı değişiklikleri için tıkla!
      TIP Kontenjanı değişiklikleri için tıkla!

      Siteye Gitmek için tıkla 

      Bunlar benim kullandığım siteler. Sen hangilerini kullanıyorsun?