Ders çalışma kimi zaman sıkıcı bir hal alabiliyor. Bazen canınız istemeye istemeye çalışıyorsun, bazen dışarıdaki gürültüler sürekli dikkatini dağıtıyor, bazen de aklına bir şeyler takılıyor; sonuç olarak da istediğin verimi alamıyorsun. Sınavıyerim'de çalışmalarından en etkili şekilde sonuç almak için nasıl daha etkili çalışman gerektiğini öğrenebilirsin.
Ders çalışma verimini düşüren üç etken;
Ders çalışma verimini düşüren üç etken;
- İsteksizlik
- Gürültü
- Kafaya takılan şeyler
Öncelikle bazı "büyüklerin" size ne söylediklerine bakalım:
- Çalışırken müzik dinlemek dikkatizi dağıtır, konsantrasyonuzu bozar.
- Çalışma esnasında müzik dinlemek yararlı değildir.
- Müzikle ders çalışmak yararlı olsaydı okullarda dersler müzikli olurdu.
- "Müziksiz ders çalışamıyorum" diyorsunuz ama arkaplandaki müzik veriminizi düşürür.
İşte bu konuda kafa karışıklığınızın sebebi bu, kendi fikirleriniz ile hocaların söylediklerinin çatışması. Peki ben ne yapıyorum? Ben ders çalışırken müzik dinliyor muyum?
Cevap basit, EVET!
Gelin size ders çalışırken müzik dinlemenin faydalarından bahsedeyim:
- Müzik, ihtiyaçtır. Ders çalışırken bir yandan da en sevdiğin melodileri duymak çok hoştur.
- Müzik ile ders çalışırken öğrenmen çok boyutlu olur. Görme-Düşünme-Öğrenme üçgenine Duyma'yı da eklersin. Böylece o müziğe o bilgileri kodlarsın. Her müziği dinlediğinde beynin çağrışım yapar.
- Ders çalışmak istemediğinde bile o müziği dinlemek isteyebilirsin. O müziği de sadece ders çalışırken dinlediğin için sadece müziği bir kez açarak bile ders çalışma isteğini getirebilirsin ki bu bu yazıda vereceğim en önemli ipuçlarından biridir.
- Uygun müzik ile üzerindeki gerginliği ve stresi atabilirsin.
- Dışarıda gürültü mü var? Ders çalışma ortamın uygun mu değil? Çözüm kitabı kapatmak değil. Ders çalışma müziklerinden birini açıp kulaklıklarını taktığında bırak dışarıdakiler istediği kadar gürültü yapsın :)
Hangi Müziklerle Ders Çalışılır?
Bu soruyu iki başlıkta cevaplayacağım. Konu çalışırken dinlenilen müzikler ve sayısal soru çözerken dinlenilen müzikler.
Konu Çalışırken,
- Müzikler dinlendirici olmalı, yüksek ritimli olmamalı
- Sözlü müzik olmasın, işte bu dikkatini dağıtır.
- Dikkatini dağıtmayacak şekilde sözlü müzikleri de dinleyebilirsin.
- Ders çalışmanı çok eğlenceli hale getirdiği ve dikkatsizlikten soru kaçırmadığın sürece soru çözerken istediğin tarzda müzik dinleyebilirsin.
Bu ayrım kişisel olabilir. Yani sözlü müzikler ile soru çözümü yapamıyor olabilirsin veya tam tersi her türlü müzikten gayet iyi verim alıyor olabilirsin, deneyerek kendin görmelisin.
İlgili Yazılar:
Alttaki resime tıklayarak ders çalışma müziği örneklerine ulaşabilirsin.