28 Aralık 2013 Cumartesi

Sınav Başvuruları

2014 YGS ne zaman
Güncelleme: YGS Başvuruları bu sene 5-19 Ocak 2015'te yapılacak.
Bugünkü konumuz başvurular. Başvuru dönemi ile ilgili birkaç tavsiyem olacak.

Sınav döneminin okumak istediğimiz okul için çok önemli olduğunu ve bunun hazırlık, başvuru, sınavlar ve tercih gibi dönemleri olduğunu biliyoruz. Her birini dikkatlice yapmamız gerekiyor çünkü ÖSYM bu konuda çok titiz. Hazırlığımızı zaten yapıyoruz, arttırmaya da çalışıyoruz, dimi? :) Bu hafta, perşembe günü başlayacak olan başvuru aşamasını konuşacağız.
Öncelikle, şunu takdim edeyim sana; 2014 Başvuru Kılavuzu (Sayfanın altındaki Öğrenci El Kitabı'na tıkla.)

 Sınav Kılavuzunu bugünlerde baştan sona oku, bu sene bir iyilik yapıp sayfa sayısını azaltmışlar. Bizim zamanımızda Bilim Teknik dergisi gibiydi :) Buna ek olarak, yakın bir zamanda daha detaylı bir kılavuzun çıkacağını tahmin ediyorum.

2014 YGS LYS

Başvuru Nasıl Yapılır?
Başvuruyu iki şekilde yapabiliyoruz biliyorsun. İlki bizzat kendimiz internet yoluyla,  ikincisi ise başvuru merkezlerinden, yani okulumuzdan. İkisi de başvuru, peki farkı ne?
İnternet yoluyla başvurunun avantajı tek: daha pratik olması; dezavantajı ise birden fazla, önce bunu yapabilmek için bir şifre almamız gerekli, ve herhangi bir yanlışlık olduğunda sorumluluk tamamen kendi üstümüzde. Sırf ikinci nedenden dolayı internet yoluyla başvuru yapmanı kesinlikle önermiyorum zaten üzerinde yeterince sorumluluk var, bir de ÖSYM tarafından bu tür sorumluluk yüklemelerini üzerine almaman en iyisi.

Diğer yola bakalım, Okulumuzdan başvuru yapma, hemen diyeyim bu başvuruda yanlışlık olursa sorumluluğun büyük kısmı işlemi yapan hocada. Bir durum olursa dilekçe vesaire ile uğraşmak zorunda kalabiliyorsun ama her ihtimalde de bu, en güvenli başvuru yolu. Hocana gerekli belgelerinle ve 3 TL ile gidiyorsun. Kimlik numaranı, girmek istediğin yeri belirtip beş dakikada kaydoluyorsun. Hocan eline bir yazıcı çıktısı verecek onu kontrol edip yanlış var mı diye bak, kağıdı imzala ve ÖSYM Aday İşlemleri için geçici şifreni al. Eve gittiğinde bu şifreyi http://ais.osym.gov.tr'den değiştir ve bilgilerini tekrar kontrol et.
Yeni: Başvuruda kullandığımız fotoğrafla ilgili ÖSYM'den; Sınavlara girecek adayların fotoğraflarının en son 30 ay içinde güncellenmesi gerekiyor


Anladım, peki başvuruyu ne zaman yapayım?
Kurum ÖSYM ve burası Türkiye :) Başvuru süreci içinde bir şeyler değişebiliyor. Başvuruyu ilk günler ve son günler içinde yapmazsan işin biraz daha garanti olur. Yaklaşık gün verecek olursam 7-11 Ocak tarihleri.

Onun dışında, başvuru yaparken çekilen fotoğrafınızda, evet fotoğraf çekiliyor ^^, saçınız (veya sakalınız) hatta giysiniz önemli değil, gerçekten bu kadar ince düşünürsen kendini yorarsın ki hiç gerek yok. Sadece, görevli bir sana bir de fotoğrafa baktığında seni tanıyabilsin yeter.


Başvuru aşaması, sınava gerçekten giriyor olduğun konusunda farkındalığını arttırır, bu iyi bir şey :) Çünkü bir iki sınav sonra gerçekten istediğin üniversiteye girebileceksin. Düşünsene şuan gitsen hayalindeki üniversiteye, hangi üniversite ise o, bir düşün oraya gittiğini. Ben okumak istiyorum desen içeri girebilecek misin? Hayır. Ama sadece bu sınavlardan sonra gerçekten oranın öğrencisi olabileceksin. Bu şansı sana başka bir şey vermiyor, ben hep böyle düşündüm ve hala da böyle düşünüyorum. Tavsiye ederim :)

Yeni: Başvuruda kullandığımız fotoğrafla ilgili ÖSYM'den; Sınavlara girecek adayların fotoğraflarının en son 30 ay içinde güncellenmesi gerekiyor

Yerim seni YGS
Şekerin kılıfı YGS ise şeker de YGS'nin sonucu gibidir, çok tatlıdır :) Sen yeter ki şekere ulaşmak için çabala.

Sonraki Yazı: Hayallerimizi gerçekleştirmene, istediğin üniversiteye açılan kapı ile üç ay sonra karşılaşacaksın. Bu yolda sana birkaç tavsiye vereceğim, görüşürüz :)
Öbür yazı ise üniversite hayatı ile ilgili olacak, seni motive etsin biraz ^^

17 Aralık 2013 Salı

Sınav Kaygısı

sınav kaygısı nedir
Bu konuyu daha önce konuşmama sebebimiz seni önceden kaygı-dar etmek istememem :) 3 değil 5 ay kala 'Sınav kaygı' konuşmayı gereksiz buldum bu yüzden. Sınav kaygısı konusunda düşünüyorsan iki fikrin olabilir; bende zaten yok, evet kaygılıyım. Üçüncü durum ise bu kaygıyı hissetmeme durumu. Biraz daha açayım, konuyu görür görmez bende zaten yok diyerek kasten gözardı ediyor olabilirsin, aynı şekilde kaygılıyım diyerek kendi kaygını arttırıyor olabilirsin. İşte bu iki durumu kısaca inceleyeceğiz bugün.



Önce bir tanıma bakalım;

İşte tam da bu zamanda bu durumu yaşıyor olabilirsin. Yapman gereken ertelemeden bir psikologa  gitmek.


Sen gittin mi, faydalı oldu mu?
Sınava az bir zaman kala psikologa gittim. Çünkü bir süredir devam eden bir durumdu. Nasıl hissediyordum? Ders çalışmazken bir şeyim yoktu ama masaya oturduğum anda nefesimi alamıyordum, kalbim çarpıyordu sürekli, sebepsiz yere. Derse odaklanamıyordum, buna benzer bir durum varsa mutlaka git psikologun kapısını çal.
Ben gittiğimde doktorla konuştum, önce psikiyatr ile, o zaten anladı benim durumumu ilaç yazdı onları düzenli kullandım ve 3-4 defa da psikologa gittim. Faydalı oldu mu? Evet. Durumumu onlar kurtardı diyebilirim.

Bu konuda diyeceğim tek şey bu. İnternette bu konuda birçok şey yazılmış, ben ise yaşamış biri olarak farklı yönüne değindim. Bu konuda sorularını alabilirim :)

Dershaneye Son Aylarda Gidilmeli Mi?

Dershaneye gidiyorsan dershane eksikliğinde eksikliğini hissedebileceğin 3 şey var; Konu eksiği, soru çözdürme, rehberlik. Önce benim ne yaptığımı, sonra bu üç eksiği kapatabilecek misin onları konuşacağız.


Ben ikinci senemde hem YGS hem LYS'den 1 ay önce dershaneye gitmedim, ne konu için ne de soru için dershaneye ihtiyacım oldu. Peki neden gitmedim? İki sebebi var, ilki dershanenin programında ygs konuları sınavdan bir hafta önce bitiyordu. Benim programımda ise, sana da anlattığım gibi, sınava 1 ay kala konular bitmiş olmalıydı. Bu sebeple ve dershaneye git-gel yolumun 2-2,5 saat sürmesi sebebiyle gitmedim.



Dershaneye gitmem gerekecek mi nasıl anlayacağım?
Buna tam karar vermek için kendi programını sağlam bir şekilde yapmış, her şeyini iyice düşünmeye yoğunlaşmış olmalısın. Kendi ders programını yapamıyorsan, başkası söylemedikçe çalışamıyorsan dershaneye de ihtiyacın olacak tabi, okul da ikincil yardımcı olacak bu konuda.
Bir de, dershanenin programına bakmalısın ne zaman konuları bitirecekler, programa yetişiyorlar mı ve son haftalarda neler yapacaklar? Bunları benim için değil kendin için gidip dershane hocalarına sormalısın.

Dershaneye gitmemeyi düşünüyorum, bahsettiğin üç konudaki eksiklerimi nasıl kapatırım?
* Konu Eksiği: Konu eksiğini kendi kitaplarından, internetten kapatabilirsin ki bir ay kala, en olmadı 25 gün kala konuların bitmiş olmalı artık. 25 gün varken konuların halihazırda bitmemiş ise devam etmen sana + değil - olarak yansır çünkü bu süreç soru çözerek puanlarını katlama sürecin.
* Soru Çözdürme: Bu konuda en sağlam çözüm whatsapp. İnternetten kendi seviyende arkadaş bulup onların sorusunu çözerek ve kendi sorularını çözdürerek bu işi götürebilirsin. Yeri gelmişken söyleyeyim ikisi de sizin için çok faydalıdır. Dikkat etmen gereken şey, sorularını biriktirmeden sorman, birikmişse de hemen sorman. Tabi sormadan önce bir kez daha yapmayı denersen faydasını görürsün :)
* Rehberlik: Dershane hocana program yaptırıyorsan bu konuda ondan destek almaya devam edebilirsin.


Dershanelerin kapatılması?
Konusu açılmışken bahsetmeden geçmeyeyim. Ne lisede ne de üniversitede bizim yani öğrencilerin arasına siyaset konularının girmesi taraftarı değilim o yüzden ne kapatılsın ne de kapatılmasın diyeceğim. Bu sorunun benim açımdan, sizin açınızdan ve siyasi açıdan cevapları çok farklı. Senin yapman gereken tek şey bu konulara çok takılmamak. Sınavı her koşulda kazanabiliriz.