24 Kasım 2013 Pazar

Coğrafya Nasıl Çalışılır?

Coğrafya sadece sayısal değil eşit ağırlık ve hatta sözel öğrencilere bile dert olabiliyor. O kadar harita, ülke, iklim, özellikler, paralel meridyenler vesaire hep ezber gibi geliyor işte bu yüzden tarih ve felsefeyi neredeyse fullerken coğrafya 3-4te gezen arkadaşlarım oluyor.
Bunun aksine coğrafyayı seviyor ve onu başarıyor da olabilirsin, bu yazının sana da katacağı bir şeyler olacağını düşünüyorum.

Haydi başlayalım, coğrafya için kitap seçimi, konu çalışması ve sorularını çözmeyi ele alacağım.


Kitap Seçimi

Kitap seçerken şu veya bu marka değil de kitabı açıp sayfalarını karıştırarak sana en uygun kitabı bulabileceğini söylemiştim, bu coğrafya dahil bütün dersler için geçerli. Coğrafyaya özel olarak, kitap seçerken bol şekilli, resimli kitap olması 'ezberden öğrenmeye geçmek' konusunda bize yardımcı olacak.

Konu Çalışma ve Ezber(!)

Konu çalışırken yeni öğrendiğin, önemli bilgilerin altını çiz ve bunları sayfanın üstündeki boş kısma yaz.

Yeni öğrendiğin şeyleri asla ezber olarak görme, güzel şeyler öğrendiğini düşün. Burada kısa bir 'kendim' kısmı geçeyim. Ben sınava çalışırken öğrendiğim bilgileri 'hayatta ne işime yarayacak ki' yerine 'sistemin keyifli yanı bunlar' derdim. Horst graben'i öğrenirken 'bizi gücümüzle ölçmüyorlar, modern olmuşuz ki ne kadar genel kültür edinirsek, kendimiz yararına, o kadar başarılı oluyoruz.' derdim.

Konu bittikten sonra, sorulara geçmeden kendini hazır hissetmiyorsan konuyu 3 dakika içinde baştan sona tara, çizdiğin yerlere göz at, bunu yapman yeterli olur. Bunu yaptıktan sonra da anlamadığını düşünüyorsan sayfa üstündeki notlarını kağıda geçir.

Soru Çözümü ve Tekrar

Soru çözümüne geçmeden önce kitabından veya herhangi başka yerden mutlaka 'çözümlü soru' çöz. Sonra testlere geçebilirsin. İlk 2 testteki hatırlayamadığın yerlere konu anlatım kısmından bakarak çöz soruyu. Seni ezberden kurtaran en önemli taktik budur, aramızda kalsın ha :)
2-3 konu bitirdikten sonra veya 1 hafta içinde bu konuyla ilgili minimum 1 test çözmen de tekrar için sana yeterli olur. Merak etme ezber yok coğrafyada, öğrenirsin hepsini. Bunu kanıtlamış biri olarak ben söylüyorum sana :)

iyi çalışmalar

16 Kasım 2013 Cumartesi

Kimya Nasıl Çalışılır?

Kimya dersi fizik ile biyolojinin arasındaki ders olarak görülür, fiziği veya biyolojisi veya ikisi de iyi olan biri kimyayı yapamayabilir.
Yukarıda bahsettiğim olayın nedeni kimyayı yanlış çalışmaktır. Diğer yazılarda da yaptığım gibi konu anlatımı/soru çözümü hakkında tavsiyelerimi paylaşacağım seninle :)



Kitap seçiminde, bir arkadaşının kitabından değil de kırtasiyedeki kitapları karıştırarak sana hitap eden kitabı alman en doğru seçim olacaktır. Konu çalışırken önemli kısımları renkli kaleminle işaretle. Aklında kalması için de sayfanın üstüne tekrar yaz. n=m/Ma 'yı işaretledin diyelim, bunu hemen o sayfanın üstündeki boşluğa tekrar yaz, bu hep yaptığım bir şeydi :) Konu anlatımını bitirdikten sonra örnek sorular ve soru çözümüne geçmelisin direkt, ara vereceksen konuyu bitirmeden önce ver, konuyu bitirdikten sonra vermekten ziyade.

 Soru çözümüne geçtiğinde ilk sayfada 3'ten fazla emin olmadığın/boş bıraktığın soru varsa ilk 1-2 testi konu anlatımına bakarak çözebilirsin. Sonraki testlerde muhtemelen devam etmez ama konu biraz ağır geldiyse o sayfanın üstüne yazdığın ufak notları boş bir kağıda geçir, böylece hem bir tekrar yapmış hem de konu özetini eline almış olursun. Sonraki testlerde pek zorluk çekeceğini sanmam :)

Yukarıdaki yöntemle ezber işinden de kurtulmuş oluyorsun. Şöyle ki; Periyoduk tablonun birçok elementini ve tablonun özelliğini bilmek zorundasın. Ama mantıken çıkarılacak bir şey değil, o yüzden ya ezberlersin ya da her karşına çıktığında periyodik tabloya bakarak çözersin o soruyu. Bir süreden sonra buna da gerek kalmaz, ezberlemez öğrenirsin ;)
iyi çalışmalar :)

3 Kasım 2013 Pazar

Soru Sorma Sanatı

Her güne yepyeni sorularla başlıyorsunuz, gün boyu da bu soruların sayısı artıyor. Hem çözdüğünüz/çözemediğiniz sorularla ilgili olarak, hem de sözel olarak sorularınız oluyor. Peki bunları nasıl çözüme ulaştıracağız?


Soruları ikiye ayıralım istersen; Sözel sorular (Balinalar memeli hayvan mıdır? gibi) ve Sayısal sorular(genellikle kağıt üzerinde olurlar).


Sözel Sorular

Sözel sorularını nasıl soracaksın, örneği biyolojiden vermiş olmam dolayısıyla biyoloji dersi sorularını örnek alalım ve benim nasıl yaptığımı anlatayım sana. Herhangi bir anda aklıma gelen bu gibi sözel soruları bir arkadaşıma sorardım, o da bilemezse veya o an ulaşamamışsam hemen biyoloji kitabının kapağının iç tarafına onları sıralardım. (beyaz kartona yazmak da bir farklı oluyor :)) [Dipnot, soru soracak arkadaş bulmak/arkadaşlarına soru sormak için bu yazıya bir bak.]

Şu şekilde;
  •  Öglenada kloroplast var mı? -
  •  Hücre duvarı mı hücre çeperi mi kalınlaşmaz? -
  •  Balinalar memeli hayvan mıdır?
Sonra, hocama veya arkadaşlarıma bunları direkt sıralardım. Cevabını aldığım soruları bir de kendi cümlemle kurma alışkanlığım vardı, bunu yapman fayda getirir. Kendi yorumunla kendi cevabı bulmuş ve mantığını öğrenmiş aynı zamanda yorumunun doğruluğunu kabul ettirmiş olursun.
Cevaplarıma ulaştıktan sonra o kapaktaki sorular bu hali alırdı:


  •  Öglenada kloroplast var mı? - Var, öglena gerektiğinde fotosentez yapar.(?)
  •  Hücre duvarı mı hücre zarı mı kalınlaşmaz? - Hücre duvarı kalınlaşır, zar ise kalınlaşmaz. (? ve ?)
  •  Balinalar memeli hayvan mıdır? - Evet balinalar memeli hayvandır. Balinalar balık değil. (?)
 ve kapağımı bu şekilde komple doldururdum. Arada da, özellikle yeni soru ekleyeceğimde, 5-10 saniye hızlıca göz atardım bunlara. Kapak dolduğunda başka boş yerlere yazardım (Kitaplarımın ilk 5 ve son 5 sayfaları bunlarla dolabiliyordu :))

Sayısal Sorular
Sayısal sorular sözel sorular gibi çok önemli. Bunları sorarken ufak ama halledilebilen bir dezavantajımız var. Şimdi sayısal derslerin soruları genelde birçok farklı kaynaktan birçok farklı yerde olur. Burada sana iki sorma yöntemi ve ikisinin de avantaj, dezavantaj incelemesini yapacağım.

* Kapağa yazma. Evet, kapağı baya verimli kullanıyordum ^^ Şöyle ki, ben mesela Yeniçağ Avrupası'nda 3. Testin 4. sorusunu çözemedim. Bir soru için tamam ama sayısı artınca hepsinin yerini değil akılda tutmak, kağıt koysan bile kaybolabiliyor. O yüzden ilk zamanlar şunu uygulardım;
Sayfa Sayısı - Soru No.
49               -  3
123             -  4,7
142             -  13
bunlardan çözümünü öğrendiklerimin üstünü çizerdim veya onları silerdim. Kullanışlıdır :)
Bunun dezavantajı şu; soru sorarken her sayfayı tek tek açarken vakit kaybı oluyor ve silmediğinde karışabiliyorlar, bunu sordum mu sormadım mı diye ikilemde kalabiliyorsun.

* Sorucuk oluşturma ^^ Tek ihtiyacın 1-2 tane zarf ve bir maket bıçağı. Bir testi bitirdiğinde kaç sorun çıktıysa onları maket bıçağıyla kesip zarfına koyuyorsun. İstersen zarfları gruplandırabiliyorsun da, istediğin yere kitap taşımaksızın sorularını götürebiliyorsun.
Bunun dezavantajı da, maket bıçağını dikkatli kullanman dışında; Kestiğin sorunun arkasında başka bir soru varsa biraz uğraştırabiliyor :) Buna dikkat ettiğinde geriye dezavantaj kalmıyor ;)

İyi çalışmalar :)