Merhaba :) Dönüşüm önemli bir yazı ile olsun diye bu konuyu seçtim. Fizik sizin olduğu kadar sizin zamanınızda benim de dertli olduğum bir dersti. O değişik, karmaşık ve mantıksız şeyleri öğrenip yine de yapamamak Fizik dersine özgü bir şey olsa gerek:)
Yazıda önce sorunlardan sonra da çözümden bahsedeceğim. Fizik yapamıyorum'cu tutumuna bir bakalım. Bütün iyi niyet ile konu dinlenir, çalışılır. Direkt soru bankasına geçilir. İlk birkaç soru iyi gider ama o 4. Var ya bütün şevkini o dördüncü soru bozar. Yapsa da yanlış çıkar ve pes eder şunu ekleyerek: "Ben bu konuyu yapamıyorum." ve bu ilgili bütün konuları da kapsar. Paralel devrede sorun varsa bütün elektrik konularım kötü diye düşünür. Bunda mantık var mı bir düşün bakalım. Ama benzer şeyi sen de yaptın, ben de. Bak, sana ben söylüyorum Fiziğe karşı bütün önyargılarını hemen bir kenara bırak ve beni dinle.
Sana tamamen samimi olarak söylüyorum ki Fizik en zevkli dersler sıralamasında başı çeker. Senin yapman gereken bahanelerin yerini çalışarak doldurmak(az önce bıraktın ya bahaneleri, onların boşluğu mutlaka kalmıştır :))
Peki, bu fizik nasıl çalışılır?
Fizik dersine başlayalım, vaktimiz yeterince var, ama yarına erteleyecek kadar yok. Önce sana bir kitap ayarlayalım. Piyasa sürekli değiştiği ve herkesin kitap tipi farklı olduğu için sana git bu kitabı al demeyeceğim kitap tüyosu vereceğim. Alacağın kitabın(evdeki kitaplarına da bak illa yeni almak zorunda degilsin) konu anlatımını gözden geçir. En anlamadığın, hiç bilmediğin ve en iyi bildigin 3 konuyu seç ve onları incele. Anlamadığını anlatabiliyor mu, bilmediğin konuyu öğretebilecek mi ve öğretme kalitesi nasıl? İkinci konu da çözümlü örnek sayısı. Mutlaka olması ve sayısının bol olması gerek. Bu, konuyu pekiştirip soru çözme aşamasına gelmen için çok önemli. Soru kısmı da mümkünse kolaydan zora gidecek şekilde olmalı, bu da özgüven kazanman için önemli. Kitabını seçtikten sonra geriye en zevkli kısım kalıyor. Bir dahaki yazıda görüşürüz ;)